Caserecce Grudaiola -Historia

Frymëzimi nga Tradita Verore e Puglias

Kjo pjatë është frymëzuar nga tradita verore e Puglias, ku vera nuk duron zjarr, dhe shija buron nga thjeshtësia. Në këtë rajon të Italisë, verës i pëlqen freskia, dhe është kjo freski që ajo shpërndan në çdo pjatë. Përbërësit – pomodorini të freskët, rikotë marzotica, rukolë, borzilok dhe vaj ulliri – nuk gatuhen: përveç pastës, çdo gjë tjetër përdoret e “grudo”, e papërpunuar, ashtu siç e thotë tradita e Puglias.

Një Pjatë eGjalle dhe e Freskët

Pjatën e përgatitur kështu mund ta konsiderosh një festë për shijet e natyrshme dhe të pasura të çdo përbërësi. Pomodorini të freskët, rikotë marzotica, rukolë e borzilok janë të thjeshta, por kanë shijen e natyrës dhe freskinë që vetëm një verë e nxehtë mund ta ofrojë. Ky është një pjatë që do të kënaqë ata që kërkojnë thjeshtësi, por që gjithashtu duan të ndjejnë çdo aromë të natyrës që lëshon toka.

Emri “Grudaiola” – Një Lojë Fjalësh me Toka dhe Freski

Emri “Grudaiola” është një lojë fjalësh: nga njëra anë lidhet me “crudo” – mënyra e freskët dhe e drejtpërdrejtë e përgatitjes, dhe nga ana tjetër me “gruda” – toka e fortë, e plasaritur nga dielli, që jep këtë thesar aromash. Ky emër pasqyron përkryer natyrën e kësaj pjatë: një përzierje të thjeshtësisë dhe fuqisë së natyrës, që na sjell një vepër të drejtpërdrejtë dhe të papërpunuar nga toka.

Pjata që Reflekton Shijen e Puglias

Caserecce Grudaiola është një pjatë që mund të shijoni në çdo moment të ditës, veçanërisht gjatë verës, kur natyra na ofron çdo freski të mundshme. Ajo është një përjetim i thjeshtësisë së natyrës dhe një mundësi për të ndjerë si një pjesë e Puglias, ku çdo gjë është e freskët dhe e pasur me shije.

sqShqip